Mali saveti i preporuke

Mali saveti i preporuke

Logoped je stručno lice koje se bavi praćenjem urednog  govorno – jezičkog razvoja, vrši procenu govorno – jezičkog statusa, planira i realizuje tretmane, može da Vam pomogne, da Vam da korisne savete kako da budete dobar govorni model svom detetu.

Roditelji se veoma često nađu u dilemi:

Kada je pravo vreme da se obratite logopedu?
Da li će dete progovoriti samo?
Da li je baš sada vreme za logopeda ili možemo još malo da sačekamo?

Vrlo često podležu uticaju i kulturološkim ubeđenjima okoline da je sa razvojem ipak sve u redu, da je mališa lenj, da će progvoriti sam kasnije jer su tako tata, stric, ujak, dete komšije Pere, kumica Mara…

Veoma je važno da roditelji na vreme uoče kašnjenje u govorno - jezičkom razvoju i obrate se na vreme stručnjaku, logopedu koji će nakon svoje procene prepoznati  govorno - jezičko odstupanje, dijagnostikovati problem, a zatim predložiti vid terapijskog programa koji će odgovarati potrebama deteta.

Ukoliko primetite da postoji bilo kakvo kašnjenje u govorno – jezičkom, psihomotornom i socio-emotivnom razvoju, posebno na uzrastu oko druge godine, ne gubite vreme, odmah se obratite stručnom licu.

Moramo napomenuti da svako duže čekanje, negiranje problema, nerealno očekivanje da će dete samo progovoriti bez stručne potpore ili da će se dogoditi neko “čudo”, jeste zapravo gubljene dragocenog vremena i ključnih momenata, koje za sobom povlači  izvestan rizik da se pojedini problemi teže koriguju ili se više ne mogu u potpunosti  rešiti.

Kritičan period za učenje jezika počinje oko druge godine. Upravo to nam govori  da je neophodna rana detekcija dece sa jezičkom patologijom i  rana intervencija koja podrazumeva rani stimulativni  tretman.

Takođe imajmo u vidu da jezički poremećaji mogu značajno ugroziti akademska dostignuća. Neka deca koja su ispoljavala jezičke smetnje u predškolskom periodu  visoko su predisponirana i rizična kada su u pitanju  njihove sposobnosti za postizanje uspešnih školska dotignuća. Zapravo, pokazuju teškoće u usvajanju školskih veština posebno na planu čitanja, pisanja, računanja.

 



« Nazad

Novosti - Aktuelnosti

Centar za edukaciju i govorno – jezičku stimulaciju Logo Art aktuelnosti

SENSORY BOX, igračke za relaksaciju i stimulaciju

SENSORY BOX, igračke za relaksaciju i stimulaciju

SENSORY BOX, igračke za relaksaciju i stimulaciju. Izabrane su prema prirodnim skolonostima dece da uživaju u gnjeckavim, ljigavim, svetlucavim, zveckavim, lepršavim, kotrljajućim, čigrastim, šuškavim, reljefastim i ostalim materijalima koja pobuđuju njihova čula i obogaćuju iskustva. PORUČI ODMAH

  • 05.11.2022 10:26:00

Novo! Edukativni programi za decu u vašem vrtiću!

Novo! Edukativni programi za decu u vašem vrtiću!

Programske aktivnosti usmerene su ka ranoj stimulaciji dece uzrasta od 2 godine: prevenciji govorno – jezičkih smetnji stimulaciji i unapređenju govorno – jezičkih struktura dece svih uzrasta pravilnom izgovoru glasova uvežbavanju fonemske diskriminacije uvežbavanju auditivne i vizuelne percepcije razvoju fine i grube motorike sticanju sposobnosti početnog čitanja i pisanja usvajanju pojma broja učenju boja..... Edukativni progami traju od 02.10.2022. do 15.06.2023. Nakon završenog edukativnog programa deca dobijaju diplome. Više informacija o upisu i programu možete dobiti putem telefona 066/501-55-91, Aleksandra Upis je počeo! Pridružite nam se! PROČITAJ OPŠIRNIJE...

  • 08.09.2022 07:05:00

"Logo Art" organizator projekta "Naš svet u boji"

Centar za edukaciju i govorno - jezičku stimulaciju "Logo Art" organizator je projekta "Naš svet u boji" koji je podržalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. Projekat se bavi prevencijom vršnjačkog nasilja nad decom sa smetnjama u razvoju kroz mere pomoći podrške i pomoći roditeljima, zaposlenima u vaspitno - obrazovnom sistemu i sistemu socijalne  zaštite. Projektu su se pridružili partneri u reaizaciji: O.Š. "Gornja Jablanica" Medveđa Predškolska ustanova "Mladost"  Medveđa O.Š. "8.oktobar" Vlasotince Predškolska ustanova "Đuka Dinić" Bojnik Projektne aktivnosti usmerene su ka deci, roditeljima, zaposlenima u vaspitno-obrazovnom sistemu i sistemu socijalne zaštite. Aktivnosti će biti realizovane tokom jula - oktobra 2022. Za sve dodatne informacije  i o detaljima programa možete nas kontaktirati putem e -mail adrese i putem telefona 066-501-55-91.

  • 14.06.2022 13:02:00

#